Translate

tiistai 4. helmikuuta 2014

Thai Cooking Class

Kävimme tammikuun alussa siskoni ja hänen miehensä kanssa Maliwan -nimisen yrityksen Thai Cooking -kurssilla, jossa valmistimme herkullista curryä, kevätkääryleitä, makeaa chili-kurkku-sipuli -salaattia, kanaa with holy basil (en osaa suomentaa mikä on holy basil, mutta tuskimpa se on pyhä basilika ainakaan, lol, joku yrtti) ja tulista papaijasalaattia. En olisi ikinä uskonut, että itse tehty ruoka voisi maistua niin hyvältä. Olkoonkin, että kaikki raaka-aineet oli meille valmiiksi mitattuja ja söpöihin pikku kippoihin valmiiksi annosteltuina. Käytännössä me siis vain yhdistimme raaka-aineet, jauhoimme valmiiksi mitatut mausteet ihanan aromikkaiksi maustetahnoiksi, pilkoimme valmiiksi pestyjä kasviksia ja paistoimme ruokia wokkipannuilla. Helppoa ja vaivatonta, kuin mikä. Epäonnistumisen riski oli häilyvän pieni. 

Jospa nyt aloittaisi tämän tarinan uudelleen, jotta saisi kaiken suunnilleen kronologiseen järjestykseen...
Olipa kerran thaimaalainen kokkauskurssi. :D Aluksi otin Sivalaista taksin Khaosan roadin lähimaastoon, josta puhelimen kartan avulla suunnistin tälle vähän epämääräisen näköiselle sivukujalle:


Tämän kujan päässä oli pieni ovi, jonka edessä seisoi ständi, jossa luki Maliwan Cooking Class tai jotain vastaavaa. Epämääräisen ulkokuoren jälkeen talon sisältä paljastui kapea portaikko, joka johti varsin ammattimaiseen keittiöön ja edelleen siisteihin ruokailutiloihin. Saimme kirjoitettavaksemme rekisteröintikaavakkeet ja eteemme kannettiin tarjottimella juotavaa. Saimme valita missä järjestyksessä haluamme ruokalajit valmistaa, ja haluammeko syödä kaiken lopuksi, vai kahdessa erässä. Päädyimme tekemään ruoat kahdessa erässä, sillä aamupalan unohtaneena halusin päästä mahdollisimman nopeasti ruokaan käsiksi :D Haha. Toinen hyvä syy oli se, että ruoka pysyisi lämpimänä, kun sen ei tarvitsisi odottaa muiden annosten valmistumista. Meidän lisäksemme kurssiin ei osallistunut muita, joten saimme privaattikurssin. Aina vain parempi.


Alkajaisiksi hyppäsimme tuktukin kyytiin, joka vei meidät paikalliselle ruokatorille. Kurssiamme ohjasi nuori englanninkielentaitoinen thaimaalaistyttö, joka selitti meille innokkaasti eri kasviksista ja raaka-ainesta. Kiersimme torin läpi ja keräsimme mukaamme ruokiin tarvittavia ainesosia.


Paikallinen lihatiski

Pitkiä papuja ja chiliä käytetimme mm. papaijasalaatissa
Höyrytettyjä riisipalloja myyvä mies
Munamies 


Torilla liha ja kala oli viilennetty jääpaloilla, mutta jäiden sulaessa lattialle ja saaveihin valui sulanutta jäätä, liha- ja kalamehuja. Oli erittäin miellyttävää hiihdellä avonaisissa varvassandaaleissa siellä litkussa.


Riisin "mehukkuus" vaihtelee riisin iän mukaan

Palasimme takaisin torilta tuktukilla hyvissä ajoin ennen mielenosoituskulkueen saapumista ja kävimme katsomassa kokkikoulun lähellä sijaitsevaa hylättyä vanhaa ostoskeskuksen rauniota, jonka rakentaminen jäi kesken, kun rankkasateet pääsivät yllättämään rakennus-vaiheessa, eikä vesi koskaan kuivunut pois työmaalta. Joku nerokas päätti istuttaa veteen pari hassua kalaa, ja nykyään hylätty ostos-keskus toimiikin akvaaariona, jossa voi kymmenen bahtin maksulla ostaa pikku pussin kuivia kalanruokapalleroita ja ruokkia ahneita kaloja.

Ostoskeskus oli useampikerroksinen, eikä siihen ollut koskaan ehtinyt valmistua kattoa. Länsimaalaisen on turha yrittää ymmärtää, millä logiikalla selvästikin kallis investointi liu-kuportaineen oli viitsitty jättää keskeneräiseksi noin heppoisilla perusteilla, mutta ehkä taustalla piilee esimerkiksi rahoitus-ongelmia tai muuta vastaavaa. Ehkäpä rahat loppuivat kesken :D

Rakennus oli ymmärtääkseni noin 60 vuotta vanha, en nyt tarkkaan muista thaimaalaistytön arvioimia lukuja, mutta ainakin rakennusta alettiin tehdä, kun tytön äiti oli nuori. Tuo näkymä on mielestäni yksi omituisimmista asioista ja paikoista mitä olen täällä Thaimaassa ollessani nähnyt, vaikka paljon kummallisuuksia täällä onkin.

Ensimmäisessä kokkausvaiheessa pääsimme valmistamaan kevätkääryleet, makean lisukesalaatin sekä currykanaa. Aloitimme väsäämällä kevätkääryleen sisälmykset. Anteeksi sanavalintani. Sitten pilkoimme kurkut, sipulit ja chilit, ja teimme niiden päälle "marinadin" etikkaa ja sokeria keittämällä. Helppoa ja herrrrkulista. 

Valmistimme tuorerouhitusta vanhasta (ruskeakuorisesta) kookoksesta kookoskermaa ja -maitoa. (Ennen Thaimaaseen tuloani kuvittelin, että kookoksen sisällä on valkoista maitoa, mutta eheei!) Kookoskerma valmistetaan itse sekoittamalla kookosrouheen sekaan kuumaa vettä, puristelemalla kookosrouheesta neste pois käsin ja poistamalla lopulta kaikki rouhe kulhoon jääneen nesteen seasta, jolloin kulhoon jää paksuhko kookoskerma. Kun ensimmäisen kerran vedestä pois puristetun kookosrouheen sekaan laittaa uuden kuuman veden ja toistaa operaation, saadaan kevyempää kookosmaitoa. 

Valmistimme itsepuristetusta kookoskermasta ja itsejauhetusta ihanantuoksuisesta currytahnasta maailman ihaninta kookoscurrykanaa, jonka sekaan tuli myös keitettyä perunaa lisäämään ruokaisuutta. En tajua miten ruoka voi maistua niin hyvältä. Taittelimme kokoon kevätkäärylenyytit ja uppopaistoimme ne paistokasarissa.

Maija kokkaa
Jarno kokkaa
Kaisa kokkaa
Tässä on ensimmäisen puolivälierän tulos:


Hullun ruokaähkyn jälkeen jäljellä oli vielä papaya salad ja chicken with holy basil
Maha oli niin täynnä ensimmäisten kokkailujen jäljiltä, että pyysin saada ottaa valmistamani ruuat kotipakettiin. Kaikki maistui täydelliseltä, mutta mun yrttikanakastike vähän jäi "kastikkeettomaksi", kun paistelin annosta vahingossa hetken liikaa, jolloin suurin osa nesteestä haihtui muille maille. No, eipä se makua haitannut :D

Tässä kurssin toisen puoliskon lopputulokset:


Olin kokkauskurssiin kyllä ihan älyttömän tyytyväinen, ja koen että se oli ehdottomasti hintansa (1250 bahtia) väärti. Saimme mukaamme jokaisen ruokalajin englanninkieliset reseptit, sekä hienot diplomit :D Kehystän ne varmaan seinälle, sillä olen niin ylpeä tästä saavutuksesta. Viiiiiitsi vitsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti